Sterling Effort Sees Norwich Goldsmith Street Take Prize October 8 saw the Royal Institute of British – ThisWeekinFM

Goldsmith Street

October 8 saw the Royal Institute of British Architects name Goldsmith Street in Norwich, designed by Mikhail Riches with Cathy Hawley, as the winner of the 2019 RIBA Stirling Prize.

The annual prize, presented since 1996, is awarded to the UK’s best new building.

A previous winners’ list of Prize is dominated by commercial buildings. The list  includes: (2018) Bloomberg by Foster+ Partners; (2017) Hastings Pier by dRMM; (2016) Newport Street Gallery, Vauxhall, London by Caruso St John Architects; (2015) Burntwood School, Wandsworth, London by Allford Hall Monaghan Morris (AHMM); (2014) Liverpool Everyman Theatre by Haworth Tompkins (2013); Astley Castle by Witherford Watson Mann (2012); Sainsbury Laboratory by Stanton Williams (2011); Evelyn Grace Academy (2010) and MAXXI Museum, Rome (2009) both by Zaha Hadid Architects; Maggie’s Centre at Charing Cross Hospital, London by Rogers Stirk Harbour + Partners (2008); Accordia housing development by Feilden Clegg Bradley Studios/Alison Brooks Architects/Maccreanor Lavington (2007).

Low-energy homes

Goldsmith Street is comprised of almost 100 ultra low-energy homes for Norwich City Council. In contrast to the higher-rise flats dominating the surrounding area, Goldsmith Street is arranged in seven terrace blocks, modelled on the Victorian streets of the nearby ‘Golden Triangle’ district.

Rows of two-storey houses are bookended by three-storey flats, each with their own front door, generous lobby space for prams and bikes, and a private balcony. The back gardens of the central terraces share a secure ‘ginnel’ (alleyway) for children to play together and a wide landscaped walkway for communal gatherings runs perpendicularly through the middle of the estate.

Parking

Parking has been pushed to the outer edges of the development, ensuring that people own the streets, not their cars.

Passivhaus

Goldsmith Street meets rigorous Passivhaus environmental standards – remarkable for a dense, mass housing development.

Solar

It is a passive solar scheme, designed to minimise fuel bills for residents (annual energy costs are estimated to be 70% cheaper than for the average household). To maximise solar gain, all homes face south and every wall is over 600mm thick, and the roofs are angled at 15 degrees to ensure each terrace does not block sunlight from homes in the street behind.

Letterboxes

Even the smallest details have been meticulously considered – letterboxes are built into external porches, rather than the front doors, to reduce any possibility of draughts and perforated aluminium brise-soleils provide sun shades above the windows and doors.

Building materials

The palette of building materials references Norwich’s history, such as the glossy black roof pantiles – a nod to the city’s Dutch trading links – and the creamy clay bricks, similar to Victorian terraces nearby.

Windows

To ensure the windows echoed Victorian proportions but also met Passivhaus requirements, the architects developed a recessed feature, giving the impression of a much larger opening but limiting the amount of glass.

Bespoke steel mesh garden gates and brightly coloured front doors give each home a strong sense of individuality and ownership.

Judges

The 2019 Royal Institute of British Architects (RIBA) Stirling Prize judges, chaired by Julia Barfield, said: “Goldsmith Street is a modest masterpiece. It is high-quality architecture in its purest most environmentally and socially-conscious form. Behind restrained creamy façades are impeccably-detailed, highly sustainable homes – an incredible achievement for a development of this scale. This is proper social housing, over ten years in the making, delivered by an ambitious and thoughtful council. These desirable, spacious, low-energy properties should be the norm for all council housing.

“Over a quarter of the site is communal space – evidence of the generosity of the scheme. A secure alleyway connects neighbours at the bottom of their garden fences and a lushly-planted communal area runs through the estate, providing an inviting place for residents to gather and children to play, and fostering strong community engagement and social cohesion.

“Goldsmith Street is a ground-breaking project and an outstanding contribution to British architecture.”

Picture: Goldsmith Street – by Tim Crocker.

Article written by Brian Shillibeer

Share


Related Tags


Related Articles

Why Was The Tulip From Foster Damned?

Sadiq Khan has damned Foster+ Partners’ The Tulip project to the rejection pile after sanctioning yet another expansion at the Queen Elizabeth Olympic Park and…

 Read Full Article

Planning Approved For Goldsun Taipei HQ

Designs for the new headquarters of the Goldsun Group in Taipei in Taiwan have been revealed following a successful Urban Design Approval. Part of the Nangang urban…

 Read Full Article

How Does Your City Garden Grow? Tulip To Be Planted Next To Gherkin

A planning application has been submitted to the City of London Corporation for The Tulip, a massive bulbous shaped tower which would be sited next to 30 St Mary Axe,…

 Read Full Article

Bloomberg’s Offices Are Best Of The Best – Picture Profile And All The Rest

Bloomberg’s stunning London Headquarters won ‘Best of the Best’ at the British Council for Offices’ National Awards. We’ve got a fabulous…

 Read Full Article

Stirling Prize Shortlist Announced

The six-long shortlist for the 2018 RIBA Stirling Prize for the UK’s best new building was announced on Thursday, July 19. The list of exceptional buildings…

 Read Full Article

A Stirling Effort – RIBA Prize Contestants Announced

Six buildings have been shortlisted for the 2016 RIBA Stirling Prize and are set to compete for the prestigious prize awarded by the Royal Institute of British Architects…

 Read Full Article


Source: https://www.twinfm.com/article/sterling-effort-sees-norwich-goldsmith-street-take-prize

« »
Malcare WordPress Security